Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Lexcoaster
Lexcoaster

Home - Profile - Archives

Prinsesjesdag

Posted on 27/9/2009 at 17:12 - 0 Comments - Post Comment - Link

Nu de politieke gemoederen een beetje bedaard zijn neem ik de tijd er wat over te schrijven.

 

We zitten de laatste tijd in een soort financiële crisis van wereldomvang, wat natuurlijk z'n effect heeft op de Nederlandse economie, en op zijn beurt dus Nederland. Je zou van de regering mogen verwachten dat die ons door die lastige tijd heen loodst, maar dat die verwachting een waanidee is is gebleken tijdens de dag dat het kabinet de plannen voor komend jaar bekend maakt, Prinsjesdag.

 

Afgelopen Prinsjesdag was echt een dieptepunt in de huidige Nederlandse politiek. Ik ga niet uitgebreid in op de plannen van het kabinet, want veel plannen zijn er niet eens. Het kwam er op neer dat ze nu verscheidene commissies aanstellen die op hun beurt weer gaan bekijken hoe ze boel moeten gaan aanpakken. En dit terwijl de afgelopen maanden het kabinet zelf ook geen moer heeft uitgevoerd de crisis werkelijk aan te pakken. Alsof ze maanden nodig hadden de boel te evalueren om tot de conclusie te komen dat commisies op hún beurt weer de boel moesten evalueren. En dan heeft het kabinet ook nog het lef het verwijt 'daadkrachtloos' te verweren met het excuus dat men 'eerst de boel goed moet evalueren voordat men vergaande middelen inzet'. Met dat evalueren hadden ze maanden geleden al moeten beginnen. Bijna elk ander Europees land had al lang en breed plannen om het land door de crisis heen te helpen, ons kabinet gaat die nu maken en het heeft hun en half jaar geduurt die beslissing te nemen. Hoezo niet daadkrachtloos?

 

Dan de oppositie. De oppositie is eensgezind als het gaat om hun oordeel over het kabinet; die is daadkrachtloos. Maar zelf zijn de oppositie partijen enorm verdeeld over hoe de crisis dan wél aangepakt moet worden. Behoorlijk verdeeld zelfs. Even een kleine greep doen uit de oppositie:

 

D66 kwam met een voor hun doen redelijk rechtse tegenbegroting, hun pijl was vooral gericht op het stimuleren van het onderwijs (wat opzich een pré is). Helaas moesten de zwakkere in de samenleving het ontzien. Wilders kwam met een (zelfs voor hem) uitzonderlijk clowneske vertoning door met een kopvoddentax te komen (persoonlijk lijkt mij 'Burkaverbod' een leuker woord). Ook leidt de tegenbegroting van de PVV tot een zelfs hoger tekort dan de 6,2% van dit kabinet, en ook hier moesten de zwakkeren in de samenleving het ontgelden. 

 

De VVD liet blijken dat zij de enige partij zijn voor wie de hypotheekrente aftrek onbespreekbaar is, wat uitermate onverstandig is gezien er enorm op bezuinigt kan worden en de tegenberedeneringen nietig zijn tegenover de voordelen. Hun tegenbegroting leidde wel naar een feitelijke daling naar een tekort van 5,2%, al wordt er dan wel rigoreus bezuinigt zonder in buitenkansjes (milieu bijv.) te investeren. Bovendien was de VVD zoals altijd weer 'rechts', zoals we van ze gewend zijn; wie rijk is moet rijk blijven is en blijft hun motto. 

 

De SP is daarin de absolute tegenpool van de VVD. Duidelijk is dat ze een stuk socialer zijn dan de VVD, men wil een goede basis voor de zwakkere in de samenleving vormen en ook de schandalig rijke lui moeten het ontzien (lekker puh!). Helaas missen ze de economische visie die de VVD wel heeft, hun begroting is behoorlijk slecht voor 's lands financiën. De SP is duidelijk een conservatieve partij die helaas retrograde- achtige denkwijzen op de economie erop loslaten.

 

Femke Halsema had naar mijn idee (hoe kan het ook anders van een GL aanhanger ) de meest treffende en meest doordachte speech van de hele oppositie: http://www.youtube.com/watch?v=y5NNmhktLYw .

Ze wist precies de vinger op de zere plek te leggen en kwam met sociale en progressieve oplossingen, investeerde in dingen die nu constant op de lange baan geschoven worden, maar het tekort bleef zelfs op hetzelfde niveau als met dit huidige kabinet dat niks investeerd. Het type visie die ik mis bij andere politici kom ik gelukkig wel bij Femke en GL tegen.

 

Wat is de politiek toch een circus eigenlijk. Wilders bijv. valt net zo min meer serieus te nemen als dit kabinet anno 2009. Kopvoddentax? Werkelijk te bizar voor woorden, en dat om meedere redenen. De hoofddoek staat volgens hem symbool voor vrouwenonderdrukking en dus wilt hij dat verbieden of daar belasting voor laten betalen. Op deze manier bestrijd hij het symptoom alleen, de hoofddoek, en dus niet de oorzaak achter de (in zijn ogen) onderdrukking. Daarnaast is het gewoonweg een discriminerend voorstel en het is ongelofelijk dat er een politicus in een modern land als Nederland dit überhaupt kan voorstellen. Maar hij krijgt er wel mee wat hij wilt: aandacht. Ik verspil nu ook alweer m'n tijd aan hem, maargoed dit kon gewoon niet onbehandeld blijven.

 

Het is mij eens te meer duidelijk waarom ik GroenLinks steun. Ze weten haarfijn de vinger op de zere plek te leggen betreffende problemen in onze maatschappij, maar blijven de boel op een positieve en progressive manier benaderen, om het woord sociaal (het 'links' in GroenLinks) nog niet eens te noemen. Door de problemen te willen oplossen waar ze wérkelijk liggen, door de positieve benadering van die problemen, het combineren van liberalisme en socialisme, en natuurlijk hun constante aandacht voor het milieu maken het voor mij duidelijk dat de beste stuurlui al jaren aan wal staan. En daarnaast mag Nederland van mijn part wel eens een vrouwelijke premier krijgen. Ik realiseer me dat dit wellicht als GL propaganda klinkt, maar er is werkelijk geen enkele partij die in dermate verwoord wat ik mis in de maatschappij en in Den Haag als GroenLinks.

 

Het is begin november dus de herfst is in volle gang, maar het is na het zichtbaar falen van ons huidige kabinet, eens te meer tijd voor een linkse lente.


18

Posted on 25/8/2009 at 16:19 - 0 Comments - Post Comment - Link

Zo... En vandaag, de 25e van augustus, ben ik 18 geworden!

 

Volgens de wet dus volwassen.  Eidenlijk mag ik autorijden, alles drinken, de playboy lezen, mag ik allerlei clubs binnen, ben ik stemgerechtigd en mag ik zelfs trouwen. En dat alles, terwijl ik me niet eens heel anders voel dan gisteren, toen ik formeel gezien nog 17 was.

 

Die 18 jaar zijn ook voorbij geschoten. Heb verschillende schoolstadia achter de rug, heb op karate gezeten, zit nog steeds op scouting, heb allerlei vakanties meegemaakt, heb zowieso al vanalles meegemaakt en ik ga nog gewoon vrolijk door.  Mijn (lichte vorm van) autisme is ook een redelijke uitdaging om mee om te gaan, zeker als je net als eenieder zelfstandig in de maatschappij wilt staan. Dat brengt uitdagingen met zich mee, die als ze eenmaal zijn overkomen, je toch een stuk prettiger in je vel laten voelen.

 

Een verjaardag als dit is een goed moment om even stil te staan bij wat je al bereikt hebt, en vooral wat je nog wilt bereiken. Iets wat we met z'n allen, zo'n 6 miljard op deze planeet, eens in de zoveel tijd zouden moeten doen.

 

Ik doe het in ieder geval, en zoiets geeft toch best wel vertouwen om vooral door te gaan.


Vakantie (deel 3)

Posted on 24/8/2009 at 15:20 - 0 Comments - Post Comment - Link

Ardennen

 

Na te zijn terug gekomen van Engeland, heb ik een weekje rust gehouden thuis. Daarna ben ik met vrienden voor een week naar de Ardennen gegaan. De Ardennen zijn werkelijk een prachtig gebied! Met glooiend platteland of hoge, beboste heuvels; werkelijk veel natuurschoon is er te vinden. Het gebied leent zich bij uitstek voor kanovaren en wandelingen, en dat hebben we dan ook gedaan. Altans, met een vlot ipv een kano. We zaten nabij Huy (Hoei), wat toch best een leuk stadje is. Het kent een leuke en erg gezellige binnenstad, een mooi kerkje vlak naast een rotspartij van een heuvel, en op die heuvel een 19e eeuws fort. Daar heeft ooit een kasteel gestaan, wat helaas de tand des tijds niet heeft doorstaan. Het fort staat er wel nog en dient nu als museum, voornamelijk over de periode tijdens de tweede wereldoorlog. Men kan er naar boven middels een kabelbaan, wat op zich nog een leuke ervaring is. Ook hebben we een boottochtje gehouden over de Maas die door de stad stroomt, om eeen perspectief te krijgen van de stad en omgeving vanaf het water.

 

In De Ardennen ben ik toch best tot rust gekomen, en ik heb dan ook vooral van de natuur en het prachtige weer dat we hadden genoten. Ook hier wil ik nog eens heen in de toekomst.


Vakantie (deel 2)

Posted on 19/8/2009 at 22:18 - 0 Comments - Post Comment - Link

En we gaan weer verder, we waren in London gebleven.  

 

Westminster Abbey is een klassieke kathedraal zoals de meeste voor ogen hebben. Het is een erg mooie kathedraal met een rijke geschiedenis, die men via een 'audio guided tour' te weten komt. Er zijn veel graven en kunstwerken te bezichtigen, en de Guided Tour vult zeker een uur of anderhalf van je tijd, al kan je zelf deels bepalen wat je wilt bezichtigen/beluisteren en wat niet. Vooral interessant zijn de Coronation Chair, de stoel waarin vorsten worden gekroond, en The Lady Chapel, met een werkelijk ongekend prachtig plafond. 

 

Een andere, nóg indrukwekkendere kathedraal is de St Pauls Cathedral. Werkelijk magnifiek! De kathedraal is gigantisch en kent in het midden een enorme 'dome', waardoor de ruimte binnen bijna niet te bevatten zo groot is. Verbijsterend mooie kathedraal als je het mij vraagt, zeker ook met de prachtige beschilderingen aan het plafond en sommige muren. De sfeer die er hangt is overgens erg verwelkomend, iets waar ik de Anglicaanse kerk voor benijd. Want in tegenstelling tot de instelling van kerken op het Europese vasteland hebben ze daar in Engeland geen 'fear God!' instelling, iedereen is er welkom. In Engelenad is de sfeer in veel kerken veel liefdevoller en verwelkomender als op het vasteland, waar een sfeer van ontzag en angst hangt. Daarom alleen al is deze kathedraal de moeite waard. St Pauls is een werkelijk prachtige en indrukwekkende kathdraal die men móet bezocht hebben als men London aan doet, en is (hoewel totaal anders) minstens even indrukwekkend als de Segrada Familia in Barcelona.

 

Hyde Park en Kensington Gardens zijn twee parken die gescheiden worden door een weg. Beide zijn enorm mooi aangelegd en echt een 'haven of tranquility' om in alle rust door te lopen, ver weg van alle Londonse hectiek. Kortom, London is een veelzijdige stad en zeker een aanrader om eens te bezoeken.

 

Na London was Thorpe Park aan de beurt. Thorpe park is een park met veel potentie, potentie die niet helemaal wordt waargemaakt door een aantal kleine missers. Het park kent een aantal top attracties, waaronder de geweldige lanceer achtbaan Stealth, de intense inverted Nemesis Inferno, een intense en indrukwekkende achtbaan gethemed naar de film Saw (hence the name 'Saw - The Ride'), en Colossus, een achtbaan met maarliefst 10 inversies. Helaas heeft het park een teveel aan thrillrides en kiddierides, echte familie attracties mist het park, wat het attractie aanbod eenzijdig en incompleet maakt. Hoewel dat voor de thrillseekers niet veel uitmaakt, het is een thrillpark bij uitstek. 

 

Ook pakt men sfeerzetting niet helemaal goed aan, men thematiseerd een attractie als Tidal Wave uitstekend, maar men zet de muziek vervolgens te hard wat de sfeer juist weer breekt. Tijdens rustige dagen is alles in dit park makkelijk te doen en heeft men de tijd te genieten, alleen tijdens het hoogseizoen is het er poepdruk en kan men vanwege lange wachttijden weinig attracties doen, ik deed het park aan op zowel een rustige als drukke dag en het is overduidelijk dat hier nog werk aan de winkel ligt. Ook mist het park hier en daar aandacht voor details, die de belevenis wellicht net een beetje 'af' zouden kunnen maken. Wel krijgt het park een pluim voor z'n personeel, die erg klantgericht en vriendelijk is.

 

Thorpe Park is zeker geen slecht park, maar maakt helaas te weinig van z'n potentie waar. Thrillseekers moeten in elk geval eens een bezoekje wagen, die kunnen hun geluk niet op. Toch zeker ook voor anderen een bezoek waard als men in de buurt van Chertsey is, buiten het hoogseizoen dan.  

 

To be continued.


Vakantie (deel 1)

Posted on 19/8/2009 at 22:07 - 0 Comments - Post Comment - Link

Zo, en wat het ik tijdens mij lange afwezigheid zoal gedaan?  

 

London bezocht. Ik noem mezelf nog geen Anglofiel, maar ik voel me erg thuis in Engeland. De taal, de mensen, de sfeer van het land, dat alles spreekt mij toch best wel aan. London zelf vond ik werkelijk een van de leukste steden die ik tot nu toe heb bezocht, het voeld voor mij aan als een stad in de randstad, met de gemoedelijke sfeer van ons binnenland. Niet op elke plek natuurlijk, maar over het algemeen is London toch best een prettige stad om te bezoeken. Via de geniale London Underground ben je overal heel snel binnen een poep en een scheet, al is het niet de meest comfortabele manier van reizen, zeker niet tijdens de spitsuren.

 

Ook kan er veel bezocht worden, neem bijvoorbeeld de Tower Bridge, die toch wel 'Britains most notified landmark' is als je het mij vraagt, en een bezoek aan het museum die huist in de brug laat zien wat een technisch wonder het bouwwerk destijds was. Zowieso best een bezoekje waard omdat het een intrigrerend bouwwerk is om te zien, zoiets wat de Eifel Toren is voor Parijs (vorig jaar bezocht).

 

Nabij de Tower Bride is natuurlijk de Tower of London, wat toch een interessant museum is. Er hangt een authentieke kasteelsfeer, en overal hangt er een typisch Brits luchtje. De rondlopende wacht, de stukwerk huizen, Traitors Gate, de kasteeltoren in het midden en natuurlijk de prachtige kroonjuwelen. Een werkelijke must see, het geeft een goed idee van London in de middeleeuwen. Een erg mooi en interessant museum.

 

Big Ben en de Houses of Parliament kan men niet bezichtigen, maar wel van buitenaf bekijken. Intrigrerende architectuur maakt deze gebouwen erg mooi en indrukwekkend, voor wie er van houd tenminste. The Changing of the Guards is best grappig om te zien, maar in tegenstelling tot wat veel 'first time tourists' in Londond denken, absoluut geen must see. Het is niet meer dan een simpele crowd pleaser, deze vage poppenkast. Leuk om te zien als je de tijd er voor hebt, maar er zijn boeiendere dingen te zien en te doen in London.

 

An inevitable visit when in London is natuurlijk die aan het reuzenrad London Eye. Prachtig uitzicht, en je hebt even tijd om bij te komen van de stadse drukte. Al is een entree ticket toch wel erg duur, dus overweeg je financiën van tevoren goed. Gelukkig hebben we veel gehad tijdens onze reis aan mijn Autipas, wat de kosten enorm drukte! SoHo (Waar Picadilly Circus is te vinden) is een wijk die ik graag in Nederland zou willen zien. Veel leuke winkeltjes, terrasjes, en sommige musea, niet al te veel prostitutie en een vrij gezeliige sfeer. Natuurlijk zijn er ook ongure plekjes, maar over het algemeen een erg gezellig gebied om doorheen te lopen. Voor deze wijk mag men zeker een middagje of avond uittrekken.

 

The London Dungeon is een tour langs verschillende scènes, alá een loopspookhuis, waarin acteurs je de grieligste en duisterste geschiedenis van de stad vertellen. Thematisatie en sfeerzetting is hier werkelijk geweldig aangepakt en de acteurs verstaan hun vak, de Dungeon is dus lekker griezelen en nog informatief ook, en met z'n 2 uur duurt het langer dan de versies in Amsterdam en York, die ik ook achter de rug heb. Ook kent de Dungeon een darkride gedeelte en een vrije val (de Amsterdam Dungeon heeft overgens een achtbaan, maar dat terzijde), en is het een leuke belevenis die zeker een bezoekje waard is wanneer men London aandoet. De London Bridge Expierence is in feite vergelijkbaar met de Dungeon, alleen is het allemaal wat minder uitgebeid aangepakt en wat kindvriendelijker. LBE is opgesplitst in twee delen, een leerzaam gedeelte (over de geschiedenis van de brug) en een deel wat zich vooral richt op sensatie en griezelen, maar daarover ga ik natuurlijk niks verklappen.

 

Overgens kent de London Bridge Exprerience meer interactie met de bezoekers, wat het ook zeker een bezoekje waard maakt, al is de totaalbeleving minder intensief. Zowel de Dungeon als de LBE zijn praktisch om de hoek van elkaar. Pasaje Del Terror is ook een loopspookhuis attractie, maar nu volledig gericht op vermaak. Men loopt langs scènes uit horrorfilms en de acteurs proberen je gewoon zo goed mogelijk bang te maken, wat ze aardig lukt. PDT is gelokaliseerd in het openbare gedeelte van het Trocadero, wat een ervaring op zich is met allerlei winkeltjes, kraampjes en speelhallen..

 

To be continued.


1984

Posted on 7/7/2009 at 16:59 - 0 Comments - Post Comment - Link

http://www.moviemeter.nl/film/4528/

 

'Verfilming van George Orwells gelijknamige boek. Na een atoomoorlog is de wereld verdeeld in drie supercontinenten. Winston Smith woont in Londen, dat de hoofdstad is van Oceania. Hij ondergaat, net als alle mensen, het strakke regime dat wordt uitgeoefend door de staat. De mensen hebben er geen vrijheid en er is een totale afwezigheid van privacy. Big Brother loert altijd en overal met camera's en spionnen. En dan begaat Winston een grote misstap: hij wordt verliefd.'

 

Het boek schijnt nog iets beter te wezen dan deze film, maar gezien ik die niet gelezen heb maak ik maar geen vergelijkingen. De film heeft een uiterst origineel en sterk verhaal, en dito acteerwerk. De boodschap (een aanklacht tegen totalitaire regimes zoals Nazi-duitsland en Stalin's Sovjet Unie, in Orwells' tijd erg actueel) ligt er niet dik en moralistisch op, wat 'em in feite juist sterker maakt. De sfeerzetting is geniaal gedaan, alleen vond ik die in dermate depressief dat dat behoorlijk afdeed aan mijn kijkplezier. Vandaar dat, hoewel het in alles een uitstekende film is, ik niet hoger geef dan 3 sterren.

 

Jammer dus van de nare nasmaak die de film nalaat, maar hoe dan ook blijft het een film met een duidelijke boodschap; al heeft het boek onze samenleving waarschijnlijk meer beïnvloed dan deze film. Het heeft ons in iedergeval wakker geschud tegen soortgelijke regimes. 3*


Juno

Posted on 21/6/2009 at 15:34 - 0 Comments - Post Comment - Link

http://www.moviemeter.nl/film/44489

 

Feelgood film zonder teveel sentiment, niks is aangedikt grappig of te sentimenteel. De personage's zijn écht, en dat is werkelijk een verademing in vergelijking met de meeste Hollywood feelgood comedy's. Het sfeertje is warm en vrolijk, de dialogen gevat en met Ellen Page die haar rol geweldig speelt kan je niet anders dan na afloop met een glimlach op je gezicht zitten. Een échte feelgood film over échte mensen. Een film om van te houden.

En Ellen Page is gewoon cute.  4*


Obama the Flykiller

Posted on 21/6/2009 at 01:04 - 0 Comments - Post Comment - Link

Zie hier schokkend (!?) nieuws:

 

http://www.ad.nl/buitenland/3302841/Boosheid_om_vliegenjacht_Obama.html 

 

Jup. Je leest het goed. Fuzz om de Amerikaanse president die een vlieg doodt. Het moet toch niet gekker worden.

 

Ik ben, net zoals zovelen, tegen dierenleed. Maar om nou te gaan bullcrappen omdat Barack een vlieg doodslaat, wat we allemaal wel eens doen, vind ik wel idioot ver gaan. Waarom gaan pietlutten om één vlieg, terwijl er miljoenen vliegen wereldwijd worden doodgeslagen? Omdat Obama  het live op TV deed? Schijnbaar.  De enige redenen om hier moeilijk over te gaan doen, altans die ik kan bedenken, is dat je een veganist bent die heel geschokt TV zat te kijken. Jaja, 'één zijn met de natuur' en shit, en ineens is de president van je keuze dat niet...

 

Óf, en dat is the most likely reason for this nonsens, het is hier de president who we're talking about. En dat is het dus waarschijnlijk. Het is the president of the United States of Amerika en die mag natuurlijk niets fout doen. Ook niet een vlieg doodslaan.

 

Schijnbaar zijn er mensen die het leven van een vlieg meer waarderen dan het leven van hun medemens, aangezien ze wel in staat zijn moord en brand te schreeuwen in dit geval, maar ach, wij mensen moorden elkaar ook elke dag uit. Dus waarom daar nou moeilijk over doen? Mensen die vechten voor wereldvrede zijn allang geen bijzonder nieuws meer. Een amerikaanse president die zich van een menselijke kant toont wel, blijkbaar. Dit feit mag wat mij betreft onder het kopje 'entertainent nieuws', maar men kan het niet nalaten er serieus over te gaan doen. Alsof de verschillende brandhaarden in de wereld niet serieus genoeg zijn...

 

"Wat zou God nou van dit soort onzin denken?" vraag ik me soms af...

"Goh, enerverend volkje, die mensheid."


Clownhouse (1989)

Posted on 4/6/2009 at 15:53 - 0 Comments - Post Comment - Link

http://www.moviemeter.nl/film/12088

 

Een beetje zoekend door moviemeter.nl naar foute horrorfilms kwam ik Jeepers Creepers tegen. Eerst klikte ik op het profiel van de regisseur en vervolgens op de link naar zijn regiedebuut, Clownhouse. Een heel onbekende film met als uitganspunt moordende clowns, dat klonk wel aardig. de film kreeg een redelijk lage rating maar de boeide mij niet. Lezend door de reacties eronder las ik dat regisseur Salva een van de jonge hoofdrolspelers had aangerand. Geschokt en toch geïntrigeerd ging ik op zoek naar meer achtergrond informatie en kwam er via google achter dat de film op youtube te vinden was (ja, er zijn films op youtube te vinden!).

 

Hier mijn recensie:


Moordende clowns zijn een leuk concept voor horrorfilms, al komt de spanning in deze fim ondanks zijn leuke concept niet echt uit de verf. Daarnaast lijkt de film alleen te mikken op de doelgroep die clowns juist leuk vinden, jonge kinderen. Alleen die zullen door de foutjes en cliché's heen kunnen prikken. En dit is nogal een cliché horrorfilm..

Een kind met een fobie voor clowns wordt samen met z'n broers geteisterd door drie psychopaten, gekleed als clowns? Cliché toevalligheid 1. Die psychopaten zijn toevallig net daarvoor uit een nabij gelegen gekkenhuis ontsnapt, Cliché 2. De jongens worden geteisterd in een groot donker huis, cliché 3. Een waarzegster vertelt net daarvoor dat ze een donkere toekomst tegemoed gaan (allemaal om de spanning op te wekken natuurlijk), cliché 4. Het jongste kind wordt geterroriseerd en de andere geloven het pas als het te laat is, cliché 5. Jup, er zitten veel cliché's in deze film.

Ook een aantal ongeloofwaardigheden zijn er te vinden. Die psychopaten zijn wél in staat 5 volwassenen te doden (Rockwell was 20) maar niet twee kinderen? Er zijn camera standpunten waarin je zou verwachten dat de clowns gezien worden en dat worden ze dan niet, of het jongste broertje zit zichtbaar verstopt onder een tafel en een clown ziet hem dan weer niet..? Er zitten dus wat schoonheidsfoutjes in deze film. Daarbij is het acteerwerk van de meeste castmembers amateuristisch, Rockwell deed het wel redelijk maar sloeg soms door in overacting. Dat de dialogen houterig zijn helpt daar niet veel aan. De spannende momenten worden via een cliché manier opgebouwd en de moorden zijn óf offscreen óf het moment wordt niet expliciet in beeld gebracht. Van gore kan men niet spreken, en het geweld van de strubbelingen tussen de clowns en kids is op het niveau van de hand-to-hand gevechten uit het A-Team, zelfs of dat nog niet eens.

Maar wat de film toch best leuk maakt is het broeierige sfeertje en het handjevol schrikmomenten. Eigenlijk gewoon zó fout dat het bijna leuk wordt.  Ook is de muziek goed en zorgt het voor de juiste sfeer. Daarnaast zijn de scenes dat de jongens door het huis achterna worden gerend leuk gedaan, maar helaas is het allemaal niet genoeg om de film boven het gemiddelde doen uit te steken. Niet bepaald eng dus, maar soms best een beetje spannend. Doet meer denken aan een spannende avonturenfilm voor kinderen dan échte horror, alsof een griezelboek voor kinderen is verfilmd. Subcatagorie kinderhorror dus, en het concept van moordende clowns zijn vooral voor díe doelgroep effectief of men moet aan coulrofobie lijden, clowns zijn nou eenmaal enge figuren.

Dan hebben we nog het feit van wat er tussen de opnamens door gebeurde met kindacteur Winters en regisseur Salva. Dat deze kinderhorrorfilm gemaakt werdt door een (vermoedelijke) pedofiel geeft er toch een nare bijsmaak aan, dus sta er vooral niet teveel bij stil. Erg trieste gebeurtenis natuurlijk, en het dekt de film met een ietwat nare lading hoewel alleen de blote kontscène van Winters daaraan doet denken. Die scène valt een beetje buiten de boot al stoort het verder in het geheel bepaald niet. Zonder enige voorkennis zou het in ieder geval nooit opvallen (oeps, dit was dus een spoilertje!).

Al met al een spannende film voor kinderen, voor volwassenen niet bepaald bijzonder en al helemaal niet eng. 2* uit 5. :)


Polariwatte?

Posted on 25/5/2009 at 16:40 - 0 Comments - Post Comment - Link

Polarisatie. Toen ik Pechtold dat woord in een debat met Wilders in de mond hoorde nemen, had ik geen idee wat hij bedoelde. Een term veel andere politici in de mond hebben genomen, zowel linkse als rechtse. De term klonk niet goed en gezien het met Wilders te maken had, verbaasde me dat niets. Ik bedoel, wat doet die man in vredesnaam wél goed?

 

Polarisatie had volgens mij iets te maken met licht. Volgens wiki heeft het twee betekenissen, eentje die inderdaad iets met licht te maken heeft en de politieke term. Van de politieke term luid de beschrijving: "Polarisatie is het veroorzaken van een conflict of het versterken van tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen of politieke partijen." Zelfs voor mij duidelijke taal. Snap ik ook nog eens wat van debatten.

 

Als men die term in verband brengt met Wilders wordt er al een boel duidelijk. Allereerst klopt de term waar hij hier gebruikt wordt. Oja? Ja. Simpel: Wilders kaart een probleem aan die een behoorlijke tijd lang niet door een groot deel van de politiek onderkend wordt, zijnde een verschil in normen en waarden tussen een groep Moslims en onze westerse cultuur. (Volgens mij kaartte 'links' dit probleem jaren geleden al eens aan en was het 'rechts' die niet wilde luisteren. How times have changed.)

 

De reden dat 'een groep' cursief is, is omdat ik dat feit wil benadrukken. We kennen Wilders' riedeltje maar al te goed: "De Islam is een verwepelijke godsdienst." Claiment dat de gehele godsdienst er verwerpelijke normen en waarden aanhoud en dat het aanzet tot haat, haalt Wilders de woede op de hals van niet alleen Islamitische uitwassen, maar ook de veel grotere groep milde Moslims. Wilt men de door hem aangekaarte probelemen oplossen, dan heeft men juist de milde Moslims nodig om tot de kern van het probleem te komen. Er is alleen een tegenvallertje: Wilders gelooft niet dat er milde Moslims zijn, en dat terwijl die groep toch echt in de meerderheid is...

 

Generalisation for the win! Not.

 

Ik denk dat het vanzelfsprekend is dat men nooit over één kam moet scheren als men problemen binnen een bepaalde groep wilt oplossen. Wilders kaart bepaalde problemen aan die zich vormen binnen een bepaalde religieuze beweging en begint dan te beweren dat de hele religie daarom draait. Hij kaart zelfs culturele problematiek aan (vrouwenbesnijdenis) om zijn kritiek kracht bij te werpen. Die tactiek is verwerpelijk, sinds cultuur en religie twee verschillende onderwerpen zijn. Door een hele groep mensen in zwart daglicht te stellen gooit hij olie op het vuur bij het deel waar de problemen zich plaatsvinden. Uiteindelijk is men daardoor verder weg van een oplossing. Zie hier polarisatie in werking.

Het is zelfs zo dat door dit hele Islam gebeuren men extremisme niet meer goed aanvecht. Extremisme in welke vorm dan ook moet worden bestreden, zowel in Islamitische kringen (waar het in het Midden-Oosten zeer nodig is) als bij bepaalde groepen verwant aan het Christendom of Jodendom. Zelfs is het zo dat in het geval van die laatste groepen het aanvechten van extremisme ondersneeuwt, omdat dankzij Wilders alle aandacht naar de Islam uitgaat. Daar is het probleem weliswaar groter, het is niet zo dat de gehele religie aanzet tot haat. Daar slaat Wilders, ondanks zijn wellicht goede bedoelingen, de plank mis. En zo zijn we verder van huis.

 

Meneer is overgens wel een dubieus mannetje. In debatten komt hij nooit inhoudelijk to the point en blijft hij terugvallen op grootspraak en retoriek. Open voor dialoog staat meneer niet eens, en dat is toch wel een must voor iemand die een carriére als politicus beaamt. Het maakt hem ook een eng figuur om in de politiek te hebben. Eng? Jazeker. Door veel te scheeuwen krijgt hij natuurlijk (gelukkig) veel tegengas vanuit andere partijen, maar door daar niet inhoudelijk op in te gaan komen we nooit tot oplossingen, maar krijgt hij wel het imago van 'het zwarte schaap' in Den Haag. Waardoor, in return, mensen uit sympathie op hem gaan stemmen. Meneer is zo sluw als een Vos en zijn kiezers trappen met open ogen in zijn val.

 

Een manier om dat tegen te gaan is simpel: negeer hem. Er gaat teveel aandacht uit naar Wilders waardoor positief nieuws uit Den haag nauwelijks meer aandacht krijgt. En door al die aandacht stijgt hij in populariteit, en trappen steeds meer mensen in zijn ridicule ideeën. Beetje vreemd om te roepen dat men hem moet gaan negeren om vervolgens een heel blog item over hem te gaan schrijven, maar het is niet anders.

 

Één ding is duidelijk: Geert Wilders kan kontschoppen als de beste. Maar hij weet ook lang niet altijd in welke richting hij nou schopt. Ik zeg: de verkeerde richting! Schop naar 'links', niet naar 'rechts'. Dat probeerde ik hem duidelijk te maken in mijn blog item 'Brief aan Wilders' die ik ook daadwerkelijk naar hem heb opgestuurd. Weliswaar netter en minder denigrerend, en ik heb mezelf ook natuurlijk eerst even netjes voorgesteld. Geheel te verwachten gebeurde er niets, geen enkele reactie terug. Lang leve de PVV's non-dialoog.

 

Wel hard schoppen, en weinig praten. Heeft Geert Wilders nou nooit geleerd dat geweld nooit iets oplost?  


Last Page :: Next Page