Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Lexcoaster
Lexcoaster

Home - Profile - Archives

2001: A Space Odyssey

Posted on 28/1/2010 at 17:40 - Post Comment

2001: A Space Odyssey is een ervaring. Het is niet zomaar een film om even van te genieten, het is veel meer dan dat. Als kijker moet je wel open staan voor die ervaring, maar dan krijg je er wel wat voor terug.

Visueel gezien is '2001' een van de meest indrukwekkende films die ik ooit heb mogen aanschouwen. De special effects zijn zeer indrukwekkend en werken beter dan menig CGI effect van dandaag de dag. Daarnaast is Kubricks 'realistische' aanpak van science-fiction een ware verademing tegenover Star Trek en Star Wars bijvoorbeeld. Ook zorgt de steady-cam hier weer voor zeer indrukwekkende shots.

Het acteerwerk van de cast is uitstekend, en de klassieke soundtrack is fenomenaal.

Maar verhaaltechnisch gezien is de film pas ├ęcht uit de kunst. Met een redelijk simpel basisplot, roept Kubrick een aantal filesofische vragen op. Kubrick geeft de kijker vervolgens de ruimte daar zelf aantwoorden op te intrepeteren. Het basisplot betreft het al dan niet bestaan van buitenaards leven, en stelt vragen betreffende de evolutie van de mens en onze capabilliteiten om onze omgeving te manipuleren en of dat zich al dan niet tegen ons zou kunnen keren.

'2001' Is een kunstzinnige filmervaring die ongetwijfeld vragen gaat oproepen bij de kijker. Van de grote vragen tot de kleine: het ligt aan de kijker zelf welke vraag zich er opdoemt en welke intrepetatie daaraan gegeven kan worden. Er zullen weinig films dezelfde impact op de kijker hebben als '2001', een absoluut meesterwerk van een absolute meester verteller. 5*
ź Last Page :: Next Page ╗